A tápanyagok szerepe, jelentősége a táplálkozásban : 3. r. / Ágoston Helga
Bibliogr.: p. 67. - Abstr. hun.
In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2006. 7. évf. 8. sz., p. 64-67. : ill.
A makrotápanyagok helyes aránya a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja. Fontosság alapján nem lehet közöttük különbséget tenni, mivel a szervezet működéséhez mindegyik nélkülözhetetlen. Az egyes tápanyagoknak meghatározott szerepük van a szervezet működésének biztosításában, az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében. Egyes kórképek esetén a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék fajtája, illetve mennyisége meghatározó a dietoterápiában, azonban egyiket sem lehet teljes mértékben elhagyni az étrendből. A szélsőséges tápanyag-beviteleken alapuló divatdiéták káros hatásai szintén az említett okokra vezethetők vissza. A megfelelő tápanyagarányok kiegyensúlyozott táplálkozással biztosíthatók, amelynek megvalósításához az étrendben az egyes élelmiszerfajtáknak megfelelő mennyiségben kell szerepelniük. Napi fogyasztásra javasoltak a teljes értékű gabonafélék, a tej, a tejtermékek, a húsfélék, a zöldségek, a gyümölcsök. Tojásból heti 3-4 db fogyasztása javasolt, míg a halakat (elsősorban tengeri halakat), olajos magvakat legalább hetente egyszer be kellene építeni az étrendbe. Száraz hüvelyeseknek 1-2 hetente, míg belsőségekből készült ételnek havonta 1-2 alkalommal célszerű szerepelnie az étrendben. Kiegyensúlyozott étrenddel nemcsak a makrotápanyagok, de a vitaminok és ásványi anyagok is megfelelő mennyiségben biztosíthatók a szervezet számára. Természetesen dietoterápiát igénylő kórállapotok, betegségek esetén a fent említett élelmiszerarányok változhatnak, a betegség jellegének, a beteg állapotának, a diétának megfelelően.