Táplálkozási és szájhigiénés szokások gyermekkorban / Pénzes Melinda, Juhász Zoltán, Paulik Edit
Bibliogr.: p. 22. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2005. 46. évf. 4. sz., p. 18-22. : ill.
A szerzők óvodás korú gyermekek táplálkozási és szájhigiénés szokásait vizsgálták az anyák iskolai végzettsége függvényében. Önkitöltős kérdőíves módszerrel keresztmetszeti vizsgálat történt Szeged óvodás korú (3-7 éves) populációját reprezentáló mintában (n = 528). A felmérés az iskolai végzettség vonatkozásában kimutatta, hogy az alapfokú végzettségű anyák gyermekei szignifikánsan többször kaptak szénsavas üdítőt; az édességfogyasztásban nem volt ilyen mértékű eltérés. A szülők 74-90%-a édesítőszerként cukrot használt. Az anya végzettségétől függetlenül a gyermekek 25%-a naponta kapott nyers zöldséget, 70-85%-uk pedig friss gyümölcsöt. Naponta 2-5 dl tejet a gyermekek több mint fele ivott, egyéb tejterméket rendszeresen azonban csak a magasabb képzettségű anyák gyermekei kaptak. A húsfélék közül a szárnyasok fogyasztása volt a jellemző, halat ritkán és inkább csak a felsőfokú végzettségű anyák gyermekei ettek. Szoros kapcsolat mutatkozott az anyák iskolai végzettsége és a főzéshez használt zsiradék - növényi vagy állati - eredete között is. Fogorvoshoz a szülők a vizsgált gyermekek 60%-át évente legalább egyszer elvitték. A szubjektív df-frekvencia az alapfokú végzettségű anyák gyermekei körében szignifikánsan magasabb volt. A fogszuvasodás megelőzésére többnyire fluoridos fogkrémet, a magasabb végzettségű szülők pedig kombinált módszereket is használtak. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az anyák iskolai végzettségének, s az ezzel összefüggő ismereteinek fontos szerepe van a felnövekvő nemzedék egészséges életmódjának kialakításában.