Az alfa-linolénsav jelentősége a gyermekkori elhízáshoz társuló fokozott kardiovaszkuláris kockázat csökkentésében / Lohner Szimonetta [et al.]
Bibliogr.: p. 350. - Abstr. hun., eng.
In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2006. 57. évf. 3. sz., p. 345-350. : ill.
Bevezetés: Az elhízáshoz az esszenciális zsírsavak metabolizmusának zavarai társulhatnak. Kutatócsoportunk egy korábbi vizsgálata során az alfa-linolénsav (ALA) hiányállapotára utaló plazmalipidértékeket talált elhízott gyermekekben, ennek alapján felvetődött az elhízott gyermekek étrendjének ALA-val történő kiegészítésének a gondolata. Személyek és módszerek: A keresztező önkontrollos, 14 hétig tartó vizsgálatban a részt vevő 9 elhízott gyermek (életkor: 13,1 [2,5] év, BMI: 31,2 [6,2] kg/m2), medián [IQR]) étrendjébe speciális étrenden tartott tyúkoktól származó napi 1 tojást és 50 g csirkehúst építettünk be, amivel napi 1000 mg ALA bevitelét tudtuk biztosítani. Eredmények: Az ALA-szupplementáció nem eredményezett szignifikáns változást sem a vörösvértestmembrán-, sem a plazmalipidek esszenciális és hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavaiban, így az ALA értékeiben sem. Következtetés: A vizsgálat eredményei alapján elhízott gyermekek étrendjének 6 héten keresztül napi 1000 mg ALA-val történő kiegészítése nem volt hatással a plazma- és a vörösvértestmembrán lipidjeinek zsírsavösszetételében megmutatkozó zsírsavellátottságára, azaz a szupplementáció időtartamának vagy dózisának növelése szükséges a zsírsavellátottság befolyásolásához.