A bor kultúrtörténete, a borterápia elméleti háttere / Fehér János, Lengyel Gabriella, Lugasi Andrea
Bibliogr.: p. 2639. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2005. 146. évf. 52. sz., p. 2635-2639. : ill.
A szőlő és a bor ismerete egyidős az emberiség kultúrtörténetével. A bor kismértékű fogyasztása egészséges egyénekben előnyös lehet. Az, hogy nagy menynyiségben fogyasztva heveny és idült károsodást okozhat, ugyancsak ősidők óta tudott. Kenőcsökben való alkalmazásának fertőtlenítő hatását már az ókorban megfigyelték. A bor polifenoljait tartalmazó kenőcsök használata, a velük történő kozmetikai kezelések, azok szabadgyök-fogó hatása miatt, egyes bőr- és ízületi betegségek kezelésében, megelőzésben haszonnal járhat. Egészséges egyének esetén a mérsékelt mennyiségű, napi 1?2 dl bor elfogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási mutatóját. Ez a mennyiség is káros hatással járhat azonban terhességben, gyermekekben és különböző szervi betegségben, elsősorban májbetegségben, szenvedőknél, valamint bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése kapcsán.