A parenterális táplálás gyógyszerészi vonatkozásai : 1. r. / Kovácsné Balogh Judit, Zelkó Romána, Vincze Zoltán
Bibliogr.: p. 671. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2004. 48. évf. 11. sz., p. 666-671. : ill.
Az utóbbi évtizedekben a parenterális táplálás egyre nagyobb szerepet kap a betegellátásban, elsősorban azokban az esetekben, amikor a beteg bármilyen oknál fogva nem képes, nem akar táplálkozni, vagy tilos számára az elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot aktív módon, szájon át elfogyasztani. A kórházba felvett betegek közül a tápláltsági állapot felmérésével szűrik ki a mesterséges táplálásra szorulókat. A parenterális táplálás lehet teljes parenterális táplálás (TPT) vagy részleges parenterális táplálás (PT). A parenterális tápoldat-keverékekkel szemben szigorú követelményeket kell támasztani az előállítás során: sterilitás, pirogénnzentesség, deklarált hatóanyag-tartalom, fizikai és kémiai stabilitás, szálmentesség és egyéb szennyezés kizárása. A minőség biztosítására a keverékkészítés körülményeit és lépéseit a Helyes Gyártási Gyakorlat elveivel összhangban álló Szabvány Műveleti Előiratoknak kell tartalmazniuk. A keverékinfitziós oldatokat kórházi, intézeti gyógyszertárakban állítják elő, ahol a szakmai háttér a készítés és ellenőrzés szempontjából a legmagasabb szinten biztosítható.