A probiotikumok és prebiotikumok hatása a bélflóra kialakulásában / Polgár Marianne
Bibliogr.: p. 124. - Abstr. hun.
In: Hippocrates. - ISSN 1419-3337. - 2003. 5. évf. 2. sz., p. 120-124. : ill.
A szerzői meghatározza a funkcionális élelmiszer fogalmát. Definiálja a probiotikumot, prebiotikumot, színbiotikumot, és ismerteti az ezekhez kapcsolódó élettani hatásokat. Ismerteti a probiotikumként elfogadott Bifidobaktériumok és Lactobacillusok túlsúlyának a jelentőségét a bélflórában, ennek hatását egészséges és kóros állapotokban csecsemőkben és felnőttekben. Bemutatja a prebiotikumként meghatározható oligoszacharidák szerkezetét, funkcióját, és a betegségek megelőzésében betöltött szerepét. Külön foglalkozik az anyatejben lévő prebiotikumnknak a galacto-olignszacharidáknak és fructooligoszacharidáknak az egészségre gyakorolt hatásával, és az új prebiotikumot tartalmazó koraszülött és csecsemőtápszerrel végzett klinikai vizsgálatokkal.