Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=161208
MOB:2022/3
Szerzők:Bajor Judit
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; LAKTÓZ; GLUTEN; DIAGNÓZIS; TERÁPIA
Folyóirat:Háziorvos Továbbképző Szemle - 2022. 27. évf. 7. sz.
[https://orvositudasbazis.hu/]


  Az ételintoleranciák diagnosztikájának és kezelésének fontosabb szempontjai / Bajor Judit
  Bibliogr.: p. 438. - Abstr. hun.
  In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2022. 27. évf. 7. sz., p. 433-438. : ill.


Az ételintoleranciákkal kapcsolatban sok téves információ van köztudatban, mind a laikusok, mind a szakemberek körében. Minden olyan tünetet, amely étel fogyasztásához köthető és más okkal nem magyarázható, intoleranciának gondolnak, holott ebbe a kórképbe is konkrét betegségek (pl. laktóz-, fruktóz-, FODMAP-, hisztaminintolerancia) tartoznak. A bizonytalanság oka lehet, hogy a diagnosztikában sokszor hiányoznak a megbízható markerek, így az legtöbbször tapasztalaton, a gyanított étel kizárásán alapul. Összefoglalónkban a legfontosabb ételintoleranciák jellegzetességeit, diagnózisát és kezelését foglaljuk össze.