Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156308
MOB:2022/2
Szerzők:Farkas Noémi Dóra; Kiss Marietta
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS; SZEMÉLYKÖZPONTÚ TERÁPIA; GENOMIKA
Folyóirat:Új Diéta - 2022. 31. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A genetikai alapú személyre szabott táplálkozás fogyasztói elfogadása - pilotkutatás / Farkas Noémi Dóra, Kiss Marietta
  Bibliogr.: p. 22-23. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 2. sz., p. 19-23. : ill.


Az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy változtatás szükséges a fogyasztók étkezési szokásaiban, erre a személyre szabott étrend követése a korábbiaknál eredményesebb stratégiát jelenthet, főként annak legmagasabb, genetikai adottságokra épülő szintje. A jelen kutatás legfőbb célkitűzése az volt, hogy felmérje a genetikai alapú személyre szabott táplálkozási tanácsadás fogyasztói elfogadását, s beazonosítsa azokat a tényezőket, amelyek arra különös befolyással vannak. Ennek érdekében egy online kérdőíves felmérést végeztünk 2022. január 23-a és február 1-je között százötvenöt fő bevonásával, feltáró jelleggel az Integrált Viselkedéses Modell konstrukciói mentén. Eredményeink alapján elmondható, hogy habár különösebb szándék nem mutatkozik a genetikai alapú személyre szabott étrendi ajánlások követésére, de a fogyasztók inkább pozitív attitűddel rendelkeznek irányában, emellett világosan be tudják azonosítani, hogy mely tényezők hatnak ösztönzőleg (egészségesebb élet, jövőbeli, egészségügyi kockázatok feltérképezése, betegségmegelőzés) és melyek hátráltatják (magas ár, drága alapanyagokból álló ételek készítésének szükségessége) a szolgáltatás igénybevételét.  Kulcsszavak: személyre szabott táplálkozás, nutrigenomika, fogyasztói elfogadás, attitűdök