Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155211
MOB:2020/2
Szerzők:Szűcs Dániel
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; ÉLELMISZER-ALLERGIA; LAKTÓZINTOLERANCIA; DIFFERENCIÁLDIAGNÓZIS
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2020. 14. évf. 4. sz.


  Az ételallergia és az -intolerancia vizsgálati lehetőségei / Szűcs Dániel
  Bibliogr.: p. 123. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2020. 14. évf. 4. sz., p. 121-123. : ill.


Az ételallergia fokozódó mértékben érinti mind a gyermek, mind a felnőtt lakosságot, egyre kifejezettebb terhelést róva az egészségügyi ellátásra. Az ételallergia egy jól definiált immunológiai reakció, amely több szerv működését befolyásolhatja. Az ételintolerancia az immunrendszer működésétől független reakció, amely metabolikus, toxikus, farmakológiai vagy ismeretlen mechanizmuson keresztül válthat ki tüneteket. A leggyakoribb allergiát és intoleranciát okozó táplálékunk a tehéntej. Mivel esetenként a két reakció klinikuma hasonló lehet, ezért nemcsak a betegeket, a szülőket, de az egészségügyi ellátó személyzetet is zavarba hozhatja a két állapot közötti pontos különbségtétel.