Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=146142
MOB:2020/2
Szerzők:Zurbó Zsófia; Csapó János
Tárgyszavak:PREBIOTIKUMOK; LAKTÓZ; CITRÁTOK; SAVAK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2020. 66. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával / Zurbó Zsófia, Csapó János
  Bibliogr.: p. 2974-2975. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2020. 66. évf. 2. sz., p. 2963-2975. : ill.


A prebiotikumok olyan emészthetetlen élelmiszer komponensek, amelyek a vastagbélbe jutva a bifidobaktériumok és a laktobacillusok számára tápanyagul szolgálnak. A diétás rostok és az oligoszacharidok tipikus prebiotikumok, ezért kísérleteink során prebiotikumokat állítottunk elő a laktóz, az almasav, valamint a citromsav megfelelő koncentrációban és megfelelő ideig, optimális hőmérsékleten végzett reakciójával. Meghatároztuk a reakció ideális paramétereit, mértük a kiindulási anyagok fogyását és a végtermék koncentrációjának növekedését, sósavas hidrolízist követően elemeztük a hidrolizált prebiotikum összescukor-tartalmát. In vitro kísérletekkel bebizonyítottuk, hogy az általunk előállított végtermék ellenáll a szénhidrátbontó enzimeknek( ez egy prebiotikum esetében alapkövetelmény), hogy végül a vastagbélbe jutva tápanyagul szolgáljon az ott élő probiotikus baktériumok számára. Kulcsszavak: laktóz, almasav, citromsav, prebiotikum, cukor-meghatározás, enzimes bontás