Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=153036
MOB:2022/1
Szerzők:Lelovics Zsuzsanna
Tárgyszavak:SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; TÁPLÁLKOZÁS; PREVENCIÓ
Folyóirat:Gyógyszertári Practicum Novum - 2022. 26. évf. 1. sz.


  A cardiovascularis betegségek étrendi prevenciója / Lelovics Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 11. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszertári Practicum Novum. - ISSN 1789-9478. - 2022. 26. évf. 1. sz., p. 10-11. : ill.


A szív-ér rendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó rizikótényezők nagy része táplálkozással befolyásolható. Ezek a rizikótényezők a következők: obesitas, magas LDL-koleszterin-szint, hiperkoleszterinémia, hipertrigliceridémia, alacsony HDL-koleszterin-szint, hipertónia, kóros glükóztolerancia, diabetes mellitus stb. A kardioprotektív étrend elsősorban ezeknek a táplálkozással befolyásolható rizikófaktoroknak a korrigálására, megszüntetésére irányul.