Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=157673
MOB:2021/4
Szerzők:Tűű László; Erdélyi-Sipos Alíz
Tárgyszavak:PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEI; JÓD; SZELÉN; GLUTEN; THYREOIDITIS, AUTOIMMUN; DIÉTA
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2021. 15. évf. B. suppl.


  Pajzsmirigybetegségek dietoterápiája / Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz
  Bibliogr.: p. 17. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2021. 15. évf. B. suppl., p. 15-17.


A rövid összefoglaló célja a pajzsmirigybetegségek kialakulásában lényeges étrendi tényezők áttekintése, a pajzsmirigybetegségek megelőzésében alkalmazható diétás lehetőségek összegzése, különös tekintettel a jódra, a szelénre, a cinkre és a gluténre. A kialakult pajzsmirigybetegségek kezelése, gondozása során jelentőséggel bíró étrendi tényezők, az egyes tápanyagok, nyomelemek kedvező és kedvezőtlen hatásainak összefoglalása. A pajzsmirigybetegségeken belül a cikk kiemelten foglalkozik a Hashimoto-thyreoditis étrendi kezelésével, fókuszálva a jód, szelén és a glutén szerepére. Fontossága miatt külön kiemeltük a speciális fiziológiás állapotokból (pl.: terhesség, szoptatás) a pajzsmirigyműködés támogatására alkalmas diétás eszközöket.