Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=157633
MOB:2021/4
Szerzők:Varga-Kántor Andrea; Alexa Loránd; Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett
Tárgyszavak:ÉLELMISZER, DÚSITOTT; FLAVONOIDOK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2021. 67. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése / Varga-Kántor Andrea [et al.]
  Bibliogr.: p. 3670-3671. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-3-HUN
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2021. 67. évf. 4. sz., p. 3665-3671. : ill.


Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozásunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekintetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC - Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentrációjának növelésével.  Kulcsszavak: kenyér, bazsalikom, összes polifenol tartalom (TPC - Total Polyphenol Content), flavonoid tartalom, elemtartalom, funkcionális élelmiszer