Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=157632
MOB:2021/4
Szerzők:Topa Emőke; Alexa Loránd; Varga-Kántor Andrea; Kovács Béla; Czipa Nikolett
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-TARTÓSITÁS; FAGYASZTÁS; GYÜMÖLCS; FLAVONOIDOK; VITAMIN-C
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2021. 67. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban / Topa Emőke [et al.]
  Bibliogr.: p. 3655-3656. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-2-HUN
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2021. 67. évf. 4. sz., p. 3649-3656. : ill.


Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.  Kulcsszavak: gyümölcs, liofilizálás, fagyasztva szárítás, összes polifenol-tartalom (TPC - Total phenolic content), flavonoid, C-vitamin