Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155333
MOB:2021/3
Szerzők:Tomsits Erika
Tárgyszavak:HYPERSENSITIVITAS; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Magyar Belorvosi Archívum - 2021. 74. évf. 3-4. sz.
[https://www.belgyogyasztarsasag.hu/folyoirat.aspx?web_id=&tmi=0&f=1&an=1932#j]


  Táplálékallergia és táplálékintolerancia / Tomsits Erika
  Bibliogr.: p. 191-192. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2021. 74. évf. 3-4. sz., p. 187-192. : ill.


A táplálékokkal kapcsolatban kialakuló szokatlan válaszreakciók fajtáinak, a táplálékallergiának és az intoleranciának a definícióját adja meg a szerző. Tárgyalja a leggyakoribb táplálékallergiák fajtáit - tehéntej, szója, tojás, földimogyoró, liszt -, a táplálékallergia diagnózisának módszereit és gyógyításuk lehetőségét, dietétikai elveit. Valamint bemutatja a leggyakoribb táplálékintoleranciákat, a laktózintoleranciát, a fruktóz felszívódási zavarát, a deamino-oxidáz enzim (DAO) hiányának klinikai megjelenését és kezelésük dietetikai szempontjait.  Kulcsszavak: hiperszenzitivitás, ételallergiák, ételintoleranciák, táplálékfogyaszthatósági szempontok