Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=152117
MOB:2020/4
Szerzők:Lelovics Zsuzsanna
Tárgyszavak:ÍZLELÉS; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Studium & Practicum - 2020. 14. évf. 6. sz.


  Umami : az (íz)harmónia ötödik alapíze / Lelovics Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 24. - Abstr. hun.
  In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2020. 14. évf. 6. sz., p. 22-24. : ill.


Öt különböző alapízt érez az ember: az édest, a savanyút, a sóst, a keserűt és az umamit. Ahogy az ízek komponenseivel megismerkedünk, úgy tanuljuk meg a lehető legjobbra ízesíteni az ételt. Az egyensúly a négy alapíz: édes, savanyú, sós és keserű, valamint az úgynevezett ötödik íz, az umami harmonikus kombinációja.