Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=145435
MOB:2020/4
Szerzők:Müller Katalin Eszter; Rozgonyi Ferenc
Tárgyszavak:ÉTELMÉRGEZÉSEK; STAPHYLOCOCCUS AUREUS; CLOSTRIDIUM BOTULINUM; BACTERIUMOK; TOXINOK
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2020. 161. évf. 48. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Élelmiszer eredetű bakteriális megbetegedések patogenezise, klinikai jellegzetességei, diagnosztikája és kezelése / Müller Katalin Eszter, Rozgonyi Ferenc
  Bibliogr.: p. 2027-2028. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2020.31858
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2020. 161. évf. 48. sz., p. 2019-2028. : ill.


Az élelmiszer-eredetű megbetegedések igen gyakoriak, bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, mivel az enyhe, gyorsan múló gastrointestinalis tünetekkel a betegek nem fordulnak orvoshoz, vagy nem történik diagnosztikus vizsgálat. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint az USA-ban évente 6 lakosból 1 esik át élelmiszer okozta tüneteken. Az ételintoxikációk során a baktérium által termelt toxinok okozzák a tüneteket, közülük a leggyakoribb a Clostridium perfringens, a Staphylococcus aureus és a Bacillus cereus okozta, élelmiszereredetű intoxikáció. A nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt élelmiszerekben - beleértve a S. aureus által szennyezett anyatejet - ezen baktériumok életképesek maradnak, elszaporodnak, és toxint termelhetnek, illetve toxinjaik megőrzik megbetegítőképességüket. Az étel elfogyasztása után 3-12 órával hányást, hasmenést okoznak. A tünetek többnyire 24 órán belül megszűnnek. A Clostridium botulinum súlyos neurológiai tünetei miatt emelkedik ki a többi toxikoinfekció sorából. C. botulinum okozta tünetekre felnőtteknél házi készítésű konzervek és húskészítmények elfogyasztása után jelentkező gastrointestinalis vagy neurológiai tünetek esetén kell gondolnunk. A Clostridioides difficile szintén a toxinjai révén okoz súlyos, életveszélyes megbetegedést, továbbá az esetek 20-30%-ában számolnunk kell az infekció relapsusával. Növekvő gyakorisága miatt ismernünk érdemes a laboratóriumi és klinikai diagnosztika részleteit és a legmodernebb kezelési lehetőségeket, úgymint megfelelő mintavétel, mintatárolás és -szállítás, tenyésztés, toxinkimutatás, helyes tüneti kezelés, antibiotikumkombinációk, széklettranszplantáció és monoklonálisantitestkezelés.  Kulcsszavak: ételmérgezés, S. aureus, B. cereus, C. perfringens, C. difficile, botulizmus, patogenezis, klinikai megjelenés, baktérium- és toxinkimutatás