Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144527
MOB:2020/3
Szerzők:Raposa László Bence; Macharia, John M.; Turcsán Judit; Rozmann Nóra; Varjas Tímea; Doma Valentina; Káposztás Zsolt
Tárgyszavak:BÉLMUCOSA; BÉLFLÓRA; COLON DAGANATAI; RECTUM DAGANATAI; MORTALITÁS; PREVENCIÓ
Folyóirat:Új Diéta - 2020. 29. évf. 3-4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A mikrobiom összetételének jelentősége a kolorektális daganatok megelőzésében / Raposa László Bence [et al.]
  Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 3-4. sz., p. 12-14. : ill.


A bélmikrobiom egészségben betöltött szerepének megismerése korunk egyik legkiemelkedőbb kutatási témája. Összetételének változásai szoros kapcsolatot mutatnak a funkcionális bélbetegségekkel, a daganatokkal, az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel (diabétesszel) és a kardiovaszkuláris betegségekkel egyaránt. A daganatos betegségek vezető helyen szerepelnek a halálozási statisztikákban. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon ez évi 9,6 millió halálesetet jelent, tehát az összes haláleset csaknem egyhatodáért ez a kórkép felelős. A különböző daganattípusok közül az egyik legkiemelkedőbb halálozási rátájuk a kolorektális daganatoknak van. Fontos ezért, hogy a jövőben a bélmikrobiom kolorektális daganatokban betöltött szerepét részletesen megismerjük, s a pre- és a probiotikumok hatásmechanizmusain keresztül képesek legyünk befolyásolni azt. Kulcsszavak: bélmikrobiom, daganat, betegség, halálozás