Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144673
MOB:2019/3
Szerzők:Mednyánszky Zsuzsanna
Tárgyszavak:FEHÉRJÉK; AMINOSAVAK; BIOGEN AMINOK; TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY
Folyóirat:Új Diéta - 2019. 28. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Aminosavak és biogén aminok analízise a táplálkozástudomány szolgálatában / Mednyánszky Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 21. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 4. sz., p. 19-21.


Az élelmiszer-minőség és -biztonság megítélésében a fehérjéknek, az aminosavaknak és származékaiknak, a biogén aminoknak alapvető szerepük van. Mind az emberi táplálkozásban, mind az állati takarmányozásban egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív fehérjeforrások iránt. E fehérjék összetételének analitikai vizsgálatát végezzük tanszékünkön ioncserélő, folyadékkromatográfiás módszerrel. A fehérjéken túl az élelmiszerek minőségében meghatározó szerepe lehet a szabadaminosav-tartalomnak is. Ezek azok a komponensek, amelyek az élelmiszer gyártása során tápanyagul szolgálhatnak erjesztő mikroorganizmusok számára, némelyek a biogén aminok prekurzorai, de belőlük keletkeznek az értékes aromaanyagok és ízkomponensek is. Érthető, hogy vizsgálatuk mind az élelmiszer minősége, mind biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen. E vizsgálatokat a technológiai tanszékekkel együttműködve végezzük annak érdekében, hogy igazoljuk az új élelmiszeripari eljárások hatékonyságát, s hozzájáruljunk a jó minőségű, egészségesebb élelmiszerek fejlesztéséhez.  Kulcsszavak: fehérje, aminosav, biogén amin, analitika