Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=141403
MOB:2019/2
Szerzők:Farkas Rita
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA; TEJTERMÉKEK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2019. 3. sz.


  Tények a laktózintoleranciáróI : oszlassuk el a tévhiteket! / Farkas Rita
  Bibliogr.: p. 39. - Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2019.  3. sz., p. 38-39.


A laktóz-intolerancia (Ll) eredete a Kr. e. 11000-5 000 közötti időszakra vezethető vissza, amikor a növénytermesztő-állattenyésztő életmód kialakulásával elterjedt a tej fogyasztása. A megmaradó laktázaktivitást (tejfogyasztás képességét) kódoló gének pozitív szelekciós tényezőt jelenthettek - feltehetően a magasabb Ca-, P- és fehérjebevitellel járó erősebb izom- és csontrendszer miatt. A kórképet számos tévhit övezi. Diagnózisa nem jelenti azt, hogy teljesen mellőzni kell a tejféléket, lehetőség van laktázpótlásra.