Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=138225
MOB:2018/4
Szerzők:Farkas Rita
Tárgyszavak:TEJ; TEJTERMÉKEK; TÁPLÁLKOZÁS; KALCIUM; LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2018. 7. sz.


  Tej: élet, erő, egészség / Farkas Rita
  Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2018.  7. sz., p. 28-29.


A tej és a tejtermékek nyolcezer éve szerves részét képezik az ember táplálkozásának. A tej kulcsfontosságú tápanyagok egész sorát tartalmazza, amelyek más forrásból nehezen pótolhatók. A tej, mint Ca-forrás fontosságára hívja fel a figyelmet az a megfigyelés, hogy tejet nem fogyasztó laktóz-intoleráns nők körében gyakoribb és súlyosabb az osteoporosis (OP). Pedig a laktóz-intolerancia (LI) diagnózisa nem jelenti azt, hogy az illetőnek teljesen mellőznie kell a tejféléket. A savanyított tejtermékek jobban tolerálhatók, kaphatók laktózmentes tejfélék, de az ideális megoldás a laktázpótlás. Utóbbi mellett tünetmentesen fogyasztható az élettani szempontból fontos teljes tej és bármely tejtermék, így elkerülhető a tej mellőzéséből adódó Ca- és D-vitamin-hiány.