Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=131212
MOB:2018/1
Szerzők:Altorjay István
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; KARCINOGÉNEK; EMÉSZTŐRENDSZER DAGANATAI
Folyóirat:Magyar Belorvosi Archívum - 2017. 70. évf. 6. sz.
[https://www.belgyogyasztarsasag.hu/folyoirat.aspx?web_id=&tmi=0&f=1&an=1932#j]


  A táplálkozás és a karcinogenezis összefüggései / Altorjay István
  Bibliogr.: p. 295. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2017. 70. évf. 6. sz., p. 290-295. : ill.


A daganatos halálozás a világon mindenütt a legelsők között található, a tápcsatornai tumorok előfordulása pedig - az egyetlen intestinalis típusú gyomorrák kivételével - fokozatos növekedést mutat. A daganatoknak a fejlett világban 30%-a, a fejlődő világban 20%-a szorosan összefügg a táplálkozással Az étrend és a daganatképződés kapcsolata bonyolult és sokrétű, számos tényező befolyásolja, így a földrajzi, szociális-gazdasági tényezők, vallási-ideológiai eltérések mellett a táplálék minőségi és mennyiségi mutatói, az elkészítés módjai, egyéb életmódi sajátságok - dohányzás stb. A szervezetbe bekerülő toxikus komponenseket, mutagéneket két fő csoportba oszthatjuk. Vannak genotoxikus ágensek - így az N-nitrozamin, policiklikus aromás hidrokarbon, aflatoxin B1 stb. - és nem genotoxikus ágensek - így az obesitassal öszefüggő hormonális tényezők, a szabadgyök-képződés fokozódása, a DNS-metiláció elősegítése, a gyulladásos és immunmoduláló hatások stb. ugyanakkor ismeretesek olyan élelmiszerek/tápanyagok is, amelyek védőhatásúak, így például a zöldségek és gyümölcsök, a rostok, a folsav, izoflavonok, fitoszterolok, flavonoidok, vitaminok. Az utóbbi években számos izgalmas tanulmány látott napvilágot, többek között a kávéfogyasztásról, a maté tea fogyasztásának hatásairól, és több jelentős munka tárgyalta a vegetáriánus életmód következményeit is. Az amerikai "Academy of Nutrition and Dietetics"egyik legújabb állásfoglalása szerint a növényi alapú táplálkozás környezetkímélőbb és jobban fenntartható, a vegetáriánusok között kisebb arányú az ISZB és a 2-es típusú diahetes mellett bizonyos daganatok előfordulása is. A téma tehát aktuális és a legszélesebb körű érdeklődésre is igényt tarthat. Kulcsszavak: táplálkozási szokások, karcinogenezis, genotoxikus ágensek, tápcsatornai tumorok, vegetáriánus életmód, kávéfogyasztás, maté tea