Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=112530
MOB:2014/3
Szerzők:Ványai Éva
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; NÖVÉNYEK, EHETŐ
Folyóirat:Egészségtudomány - 2014. 58. évf. 3. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  Növények az egészségünkért  / Ványai Éva
  Bibliogr.: p. 102. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2014. 58. évf. 3. sz., p. 96-102.


Évtizedek óta rengeteg cikk születik az életmód változtatásról, sok vállalkozás foglalkozik egészséges termékek forgalmazásával, ez a média örök témájává vált, népegészségügyi szinten mégsem következett be javulás. Sószegény, változatos, zsírszegény, vitaminban gazdag rostdús, adalékanyag mentes táplálkozással - mely a szervezet vegyhatását a lúgos pH felé viszi - meghosszabbíthatjuk egészséges életünket. A lúgos pH hatására kötőszövetünk megerősödik, bőrünk felfrissül, hormonháztartásunk egyensúlyba jön, csökken a csontritkulás kockázata. A fentiek megfizethetőek, elérhetők egy átlagos magyar család számára. Természetes módon - gyógyszerek nélkül - úrrá lehetünk a napi stressz helyzeteken, nem lesz súlyfeleslegünk, derűsenn élhetjük mindennapjainkat. Megfelelő mennyiségű vitamin, nyomelem fogyasztás nélkül azonban minőségi éhezés lép fel, súlyos betegségek jelennek meg, miközben az egyén súlya akár gyarapodhat is. A Magyarországon szezonálisan érő zöldségekben, gyümölcsökben maradéktalanul megtalálhatóak az egészséges élethez szükséges vitaminok, ásványi anyagok. Az életmód megváltoztatásához elhatározás és következetes kitartás kell. A vörös húsok kerülése, a szárnyasok, halak korszerű konyhatechnikai eszközökkel való elkészítése sok zöldséggel, nem nélkülözi az élvezetes ízek harmóniáját. Az elfogyasztott táplálék mennyiségét is - akár 40 %-kal csökkentve - napi ötszöri nyugodt, lassú étkezéssel és rendszeres fizikai aktivitással, nem marad el a várt hatás! Elszántság, tudatosság, odafigyelés kell, hogy a bevitt táplálék energiatartalma ne legyen több a felhasználtnál. Mint a fentiekből látható, a növényeken nem múlik hosszútávú egészségünk, csak saját magunkon!