Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=111774
MOB:2014/2
Szerzők:Szilvássy Blanka; Schreiberné Molnár Erzsébet; Iglóváriné Molnár Mária
Tárgyszavak:TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK; TAURIN; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Taurintartalom meghatározása energiaitalokban és étrendkiegészítőkben HPLC-MS/MS műszerkapcsolással / Szilvássy Blanka, Schreiberné Molnár Erzsébet, Iglóváriné Molnár Mária
  Bibliogr.: p. 196. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 2. sz., p. 191-196. : ill.


Napjainkban a kevés alvásnak, a rohanó életmódnak, a sok stressznek és a vitaminhiánynak köszönhetően az emberek kimerültebbek és fáradtabbak. Ez is az egyik oka az energiaitalok egyre nagyobb népszerűségének. Míg kifejlesztésének kezdetén csak patikában lehetett hozzájutni kis mennyiségekben, manapság akár 2 literes kiszerelésekkel is találkozhatunk a boltok polcain. Mivel a termékekben lévő hatóanyagok mennyisége és a kiszerelés mérete sokszor nincs összhangban, ezen adalékanyagok túlzott bevitele akár mindennapos is lehet. Ez hosszú távon mindenképp ártalmas az egészségre, de akár az egyszeri túladagolás is okozhat panaszokat. Az energiaitalokban a koffein mellett a taurin a leggyakoribb hatóanyag, amely - bár megtalálható a szervezetben - túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre. Annak érdekében, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a termékek tauríntartalmát, olyan módszert kellett kifejleszteni, amellyel nagy mintamennyiség esetén is gyors és pontos méréseket végezhetünk. Ehhez HPLC-MS/MS műszerkapcsolás nyújtott segítséget.