Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=111462
MOB:2014/2
Szerzők:Bajor Judit
Tárgyszavak:GLUTEN; COELIAKIA
Folyóirat:Magyar Belorvosi Archívum - 2014. 67. évf. 2. sz.
[https://www.belgyogyasztarsasag.hu/folyoirat.aspx?web_id=&tmi=0&f=1&an=1932#j]


  Gluténszenzitivitás, az új gluténasszociált kórkép / Bajor Judit
  Bibliogr.: p. 96. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2014. 67. évf. 2. sz., p. 93-96.


Gluténszenzitivitásról akkor beszélünk, ha gluténtartalmú étel fogyasztása után gyomorbél rendszeri és extraintestinalis tünetek lépnek fel, és ezek hátterében coeliakia és búzaallergia kizárható. A klinikai kép az irritábilis bél szindróma hasmenéses formájához hasonló, egyes szerzők meg is kérdőjelezik önálló kórképként való létezését és a glutén kizárólagos szerepét a panaszok kiváltásában. A diagnózis a klinikai tüneteken és azok gluténfüggő természetén alapul. Patomechanizmusa nem ismert, immunmediált, de nem autoimmun és nem allergiás kórképnek gondoljuk. A coeliakiától eltérően nincs szoros HLA-asszociáció és nem ismerünk specifikus szerológiai markert. Mivel nem jár a vékonybél-nyálkahártya károsodásával, prognózisa kedvező, nem ismertek malignus szövődmények. A gluténfüggő kórképek között új entitásként megjelenő gluténszenzitivitással kapcsolatban azonban számos kérdés vár még tisztázásra.