Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=93033
MOB:2009/4
Szerzők:Lelovics Zsuzsanna; Asztalos Ágnes; Figler Mária
Tárgyszavak:CSALÁDORVOS; LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2009. 7. sz.


  A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) a családorvosi gyakorlatban / Lelovics Zsuzsanna, Asztalos Ágnes, Figler Mária
  Bibliogr.: p. 46. - Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2009.  7. sz., p. 42-46.


A laktóz (tejcukor) egy - kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló - természetes kettős cukor (diszacharid, D-glükóz + D-galaktóz), amely nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység, laktóz hiány, hipolaktázia) oka: a laktózt glükózra és galaktózra hasító enzim csökkent termelődése vagy hiánya a vékonybél-nyálkahártyában. Laktózintolerancián a klinikai tünetekkel társuló laktózemésztési zavart értjük A laktózt a vékonybél-nyálkahártya epithelialis sejtjeinek kefeszegélyében lokalizálódó laktázenzim (béta-galatozidáz) hidrolizálja D-glükózra és D-galaktózra. Ez a két monoszacharid aktív transzporttal a vékonybélből szívódik fel. A belekben továbbhaladó emésztetlen, elbontatlan laktózt a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú savakká (tejsav stb.) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.