Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=109474
MOB:2009/2
Szerzők:Lelovics Zsuzsanna
Tárgyszavak:TEJTERMÉKEK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Studium & Practicum - 2009. 3. évf. 1. sz.


  A sajtok / Lelovics Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun.
  In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2009. 3. évf. 1. sz., p. 28-31. : ill.


A tejtermékek közül napjainkban a sajt a legelterjedtebb és legváltozatosabb formában előállított élelmiszer. Történelmi múltját tekintve egyes kutatások - régészeti leletek alapján - megállapították, hogy Egyiptomban az időszámításunk előtt 3000-3500-ban már fogyasztottak sajtot, amit hieroglifák is ábrázolnak. Sajtnak nevezzük az olyan fehérje dús tejtermékeket, melyet tejfölből, tejszínből vagy ezek keverékéből savas, oltós vagy vegyes alvasztással majd savóelvonással készítenek, és ami frissen vagy hosszabb-rövidebb érlelés után válik fogyaszthatóvá.