Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=70312
MOB:2008/1
Szerzők:Sipos Pál; Berkesi Ottó; Tombácz Etelka; Katona Hajnalka; Madácsi Ramóna
Tárgyszavak:KÉMIA, ANALITIKAI; VAS
Folyóirat:Acta Pharmaceutica Hungarica - 2007. 77. évf. 3. sz.
[https://www.aph-hsps.hu/acta/index.php/aph/issue/archive]


  A vas(III) és a kitozán közötti kölcsönhatás természete és a vas(III)-kitozán "komplex" szerkezete / Sipos Pál [et al.]
  Bibliogr.: p. 174-175. - Abstr. hun., eng.
  In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2007. 77. évf. 3. sz., p. 165-175. : ill.


Munkánk során a kitozán (Chit) kationos poliszacharid és a Fe(III) vizes oldatokban lejátszódó kölcsönhatásait tanulmányoztuk pHmetriás és viszkozimetriás módszerrel valamint dinamikus fényszórással. Az oldatokból előállított szilárd Fe(III)-Chit mintákat IR-spektroszkópiával, illetve elektronmikroszkópiával jellemeztük. Vizes oldatban Chit jelenlétében a Fe(III) oxihidroxid (FeO(OH)) csapadék szabad szemmel is megfigyelhető képződése eltolódott a nagyobb pH-k felé, ami a Fe(III) és a polimer közötti kölcsönhatásra utal. A közvetlen komplexképződés azonban több okból is kizárható: a pH-metriás titrálási görbék additívak, a polimer oldat viszkozitása és a szilárd polimer IR-spektruma a vas(III)hozzáadás hatására nem változik. A vas(III)-at és Chit-t tartalmazó oldatokból nyert minták TEM felvételein 5-10 nm átmérőjű, különálló FeO(OH) nanorészecskéket figyeltünk meg, míg dinamikus fényszórásmérések alapján néhány száz nm-es hidrodinamikai átmérőjű részecskék jelenléte bizonyítható. Adataink azt mutatják, hogy a Chit szterikus stabilizátorként viselkedik, és szerepe az, hogy vizes oldatokban meggátolja a szubkolloidális FeO(OH) részecskék makroszkópikus aggregációját. A vas(III) és Chit közötti kölcsönhatások segítségével egyszerűen és olcsón olyan nanoméretű FeO(OH) részecskék előállítása lehetséges, amelyek morfológiailag nagyon hasonlóak a Fe(III)-tartalmú magot tartalmazó fehérjéhez, a ferritinhez.