Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=90620
MOB:2007/4
Szerzők:Endre László
Tárgyszavak:ALLERGIA; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Egészségfejlesztés - 2007. 48. évf. 1-2. sz.
[https://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes ]


  Egészséges táplálkozással az allergia is megelőzhető / Endre László
  Bibliogr.: p. 42. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2007. 48. évf. 1-2. sz., p. 39-42.


Az allergiás betegségek a legutóbbi 30 évben a világon mindenütt a korábbinál gyakoribbá váltak, s e jelenség hátterében sok egyéb tényező mellett megváltozott táplálkozásunknak is szerepe lehet. A transzzsírok, n-6 zsírok és a mesterséges étel-adalékanyagok túlzott fogyasztása elősegíti az allergiás betegségek kialakulását, az antioxidáns hatással rendelkező C-, A- és E-vitaminban gazdag friss zöldségek, gyümölcsök és magvak, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk és az n-3 zsírsavban gazdag halak rendszeres fogyasztása, és a csecsemőkorban kizárólag anyatejjel történő táplálás pedig gátolja azt.