A dohányzás és az emésztőszervi betegségek / Altorjay István
Bibliogr.: p. 702-703. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2025.33244
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2025. 166. évf. 18. sz., p. 697-703. : ill.
A dohányzás napjainkban is az egészségre ártalmas szokások legfontosabb formájának tekinthető. A nikotin mint additív tényező rendkívül erős kötődést hoz létre, de emellett a legfőbb egészségügyi kárt a dohányban és a dohányfüstben kimutatható több ezer káros, esetenként rákkeltő komponens jelenti. Azt régóta tudjuk, hogy a tüdőrák esélyét a dohányzás 16-18-szorosra növeli, de számos egyéb betegség szempontjából is bizonyítható a dohányzás kártékony hatása, így az emésztőrendszer különböző részeire is. Az alábbiakban ezt igyekszünk számba venni, a felső tápcsatorna fekélybetegségeitől kezdve a gyulladásos bélbetegségeken és a zsigeri keringészavarokon át a számos tápcsatornai rosszindulatú kórformáig. Kulcsszavak: dohányzás, karcinogén, nikotin, dohányfüst, fekélybetegség, emésztőszervi daganatok, zsigeri keringés