Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=166486
MOB:2023/2
Szerzők:Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Tárgyszavak:ZSÍRSAVAK; ZSÍRSAVAK, TELÍTETLEN
Folyóirat:Studium & Practicum - 2023. 17. évf. 2. sz.


  Telített és telítetlen zsírsavak / Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
  Abstr. hun.
  In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2023. 17. évf. 2. sz., p. 18-20. : ill.


A zsiradékok egy háromágú villához hasonlóan elágazó glicerinből és a hozzá kapcsolódó zsírsavakból épülnek fel. Maguknak a zsírsavaknak az alapját pedig egy zsírsavanként eltérő hosszúságú szénlánc adja, amelyhez hidrogén- és oxigénatomok kapcsolódnak. A zsírsavakat három fő csoportra tudjuk osztani, annak alapján, hogy tartalmaznak-e kettős kötéseket. Ennek értelmében telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakról beszélhetünk.