A táplálékallergia a gasztroenterológus szemével / Karoliny Anna
Bibliogr.: p. 203. - Abstr. hun., eng.
In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2023. 74. évf. 4. sz., p. 198-203. : ill.
A táplálékallergia prevalenciája hazánkban és világszerte egyre növekvő tendenciát mutat, egyes adatok szerint a gyermekek 4-8 százalékánál is előfordulhat. Az összetett patomechanizmusnak köszönhetően az allergén elfogyasztását követően eltérő időben eltérő tünetek jelennek meg. A gasztroenterológiai megjelenések közül leggyorsabban az immunglobulin-E- (IgE-) mediált reakciók jelentkeznek, leggyakrabban azonban a nem IgE-mediált táplálékfehérje indukálta proctocolitis (FPIAP), a táplálékfehérje indukálta enterocolitis szindróma (FPIES) és a táplálék fehérje indukálta enteropathia (FPIE) fordul elő. A kevert patomechanizmusú (IgE- és nem- IgE-mediált reakció) betegségek közül az eosinophil kórképek, az eosinophil oesophagitis (EoE), gastroenteritis (EoGE) és az eosinophil colitis (EoC) tartozik a gasztroenterológia szakterületéhez. Kulcsszavak: táplálékallergia, tej, tojás, glutén, táplálékfehérje indukálta enterocolitis, táplálékfehérje indukálta enterocolitis szindróma, táplálékfehérje indukálta enteropathia, eosinophil oesophagitis, eosinophil gastroentritis, eosinophil colitis