Fejezetek az alkohológia tárgyköréből : 1. [r.], A bélfermentációs tünetegyüttes / Kalapos Miklós Péter
Bibliogr.: p. 1858-1859. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2024.33160
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2024. 165. évf. 47. sz., p. 1854-1859. : ill.
A bélfermentációs tünetegyüttes olyan ritka kórkép, amelyben alkohol fogyasztása nélkül alakulnak ki az alkoholos intoxikáció változó súlyosságú tünetei. Az endogén alkoholtermelésért a megváltozott bélflóra fermentációs tevékenysége felelős. A tünetegyüttes nem csupán differenciáldiagnosztikai kérdéseket vet fel, hanem a kialakuló alkoholos befolyásoltság miatt komoly igazságügyi vonatkozásai is vannak. A dolgozat áttekinti a diagnosztikai munka lépéseit és a terápiás lehetőségeket, melynek bázisát a gombaellenes kezelés adja. A bélfermentációs tünetegyüttes nem alkoholos máj- és hasnyálmirigy-elváltozások kialakulásához vezethet, ezért a pontos diagnózis a szövődmények kialakulásának megelőzése végett is fontos. Kulcsszavak: etil-alkohol, mikrobiom, fermentáció, nem alkoholos májbetegség