Diéta és lipidcsökkentés : fókuszban a lipidológia / Márk László
Bibliogr.: p. 127. - Abstr. hun.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2022. 20. évf. 3. sz., p. 125-127. : ill.
Az egészséges táplálkozás a kardiovaszkuláris prevenció egyik, gyakran nem kellően értékelt alapkövetelménye. Minden gyógyszeres lipidcsökkentő-kezeléssel párhuzamosan zsír- és koleszterinszegény étkezés szükséges. Koleszterinszegény étkezéssel direkt módon is befolyásolható az ateroszklerózis, de magas koleszterinszint esetén a diéta önmagában ritkán elég. A korábbi táplálkozástól függően szigorú koleszterinszegény étkezéssel általában 5% LDL-koleszterin- (LDL-C-) csökkenést várhatunk, nagyon ritkán maximálisan 10%-ot, és ez a hatás is csak addig áll fenn, ameddig a beteg betartja a diétás előírásokat. Amikor a napi gyakorlatban felmerült a gyógyszeres lipidcsökkentő kezelés elkezdésének szükségessége, a betegek gyakori ellenvetése, hogy inkább diétáznának. Csak olyan esetekben szabad várnunk a gyógyszeres terápia elindításával, amikor az indulási LDL-C-értékek alapján az 5-10% csökkenéssel esély van a célértékek elérésére.