Északnyugat-Magyarországon termesztett almafajták antioxidáns-tartalmának meghatározása / Tisza Boglárka Bernadett [et al.]
Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2023. 32. évf. 4. sz., p. 26-29. : ill.
Az almafajták hazánkban a leggyakrabban termesztett gyümölcsök közé tartoznak. A kutatás célja összehasonlítani a nálunk termesztett almafajták héjának, frissen facsart levének és a gyümölcsökből készített leveknek teljes antioxidánskapacitását, valamint teljes polifenol- és flavonoidtartalmát. A héjlisztekből metanolos kivonatokat készítettünk, s a leveket friss állapotukban elemeztük. Spektrofotometriás módszerrel meghatároztuk a teljes polifenoltartalmat, a teljes flavonoidtartalmat és az antioxidáns-kapacitást (n = 24). Az adatok elemzéséhez leíró statisztikát, független mintás t-próbát, varianciaanalízist és korrelációanalízist alkalmaztunk. Eredményeink alapján a Starking Delicious almafajta héja (1401,38 +- 0,02 mg/100 ml) és leve (31,3 +- 0,03 mg/100 ml) kiemelkedően sok flavonoidvegyületet tartalmazott. A héjakból szignifikánsan több flavonoid- és antioxidánskapacitás volt mérhető, mint a pépben (p < 0,05). A korrelációanalízis erős és pozitív korrelációt mutatott a teljes antioxidánskapacitás és teljes flavonoidtartalom között (p < 0,001; r = 0,757). Az élelmiszeripar által keletkezett felhasználatlan gyümölcshéjakat számos célra lehet hasznosítani, így a fenntartható táplálkozást is támogatni tudnánk. Kulcsszavak: héj, antioxidáns, alma