Az ómega-3 zsírsavak jelentősége a nem alkoholos zsírmájbetegség kezelésében / Makó Rebeka Anna [et al.]
Bibliogr.: p. 1299. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.1556/650.2023.32834
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2023. 164. évf. 33. sz., p. 1294-1299.
Napjainkban a nem alkoholos zsírmájbetegség a leggyakoribb idült májbetegség, ennek ellenére nincs egyértelműen elfogadott, hatékony terápiája. Az bizonyos, hogy a betegségben szenvedők száma egyre növekszik, emiatt a megelőzés, a kezelés és a társbetegségek felismerése kiemelten fontos. A jelenlegi evidencia szerint a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásának hátterében különböző eredetű, kóroki tényezők állhatnak. A fő kórokok között a genetikai faktorok, továbbá a szerzett környezeti hatások, valamint az életmód szerepelnek. Életmód-változtatással, azaz az ártó tényezők kiküszöbölésével, csökkentésével akár visszafordítható is lehet a májkárosodás a betegség stádiumától függően. Ebben az összefoglaló közleményben röviden áttekintjük a betegség patofiziológiáját, a kockázati tényezőket, valamint a terápiás lehetőségeket, azon belül elsősorban az életmód-változtatást (az étrendi változtatásokat, a fizikai aktivitás növelését és a testsúlycsökkenést). Továbbá az ómega-3 zsírsavak - mint az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav - jelentőségét is részletesen bemutatjuk. Ismereteink bővülése a jövőben a nem alkoholos zsírmájbetegség egyénre szabott kezelésének kidolgozását segítheti. Kulcsszavak: nem alkoholos zsírmájbetegség, patomechanizmus, terápia, antioxidánsok, ómega-3 zsírsavak