Referátum a mesterséges édesítőszerek kiváltotta rákbetegség kockázatát vizsgáló újabb tanulmányról / Csikós Gabriella
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun.
In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2023. 8. évf. 1-2. sz., p. 21-23. : ill.
Az élelmiszeripar az élelmiszerek és italok széles körében mesterséges édesítőszereket használ a hozzáadott cukrok alternatívájaként. Ezeknek az élelmiszer-adalékanyagoknak a biztonságosságát számosan vitatják, de egyelőre jellemző, hogy ellentmondó eredmények születnek a különböző betegségeknek etiológiájában betöltött szerepükről és gyakran nem is garantált, hogy egyes eredmények valóban az adott édesítő szerek káros hatását, vagy inkább az elhízott állapot egyes patológiai kockázatait jelentik. Az illetékes európai és amerikai szervek jelenleg érvényes állásfoglalása szerint az édesítőszerek nem rákkeltő hatásúak, számos ilyen anyag forgalmazását engedélyezték. Mind az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, mind a Cancer Research UK és az USA National Cancer Institute biztonságosnak minősítette az édesítőket. Mára már több kísérlet és tanulmány is rákkeltő hatásukat sugallta, de kétségtelenül hiányoztak az erősebb epidemiológiai bizonyítékok. A cikkben részletes bemutatásra kerülő igen nagy esetszámú francia NutriNet-Santé obszervációs vizsgálat kimutatta, hogy az édesítőszer fogyasztók körében szignifikánsan nagyobb a rák kialakulásának esélye. Különösen az aszpartám és az aceszulfám-K esetében bizonyult magas kockázat. A NutriNet-Santé kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy mind a hivatalos szerveknek, mind a fogyasztóknak újra kell gondolniuk az eddig az édesítőszerek biztonságáról kialakított képüket. A mesterséges édesítőszerek széles körben alkalmazottak az idős korosztály, különösen az elhízásra hajlamos idősek étrendjében, így az idősgyógyászoknak is fontos ellenőrizni a biztonságukkal kapcsolatos legújabb vizsgálati eredményeket. Előállítási módjuk szerint találunk az édesítőszerek között természetes eredetűeket (pl.: taumatin, xilit) és szintetikus úton előállítottakat is (pl.: szacharin, aszpartám). Több ezer termékben megtalálhatók, az italoktól, desszertektől és készételektől a süteményekig, a rágógumikig és a fogkrémekig. Az ókor óta ("ólom-cukor") ismert, hogy az édesítőszerek veszélyesek is lehetnek, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani minőségük, egészségügyi hatásaik vizsgálatára, ellenőrzésére. Jelen áttekintés ismerteti az Európában és hazánkban használt édesítőszereket, a szerekkel kapcsolatos hivatalos állásfoglalásokat, majd részletesebben referál az egyik viszonylag nem régen, 2022-ben publikált francia NutriNet-Santé vizsgálat ezzel kapcsolatos eredményeiről.