Természetes édesítőszerek hatásának vizsgálata / Szilágyi Orsolya [et al.]
Bibliogr.: p. 21-22. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2023. 14. évf. 1-2. sz., p. 12-22. : ill.
Bevezetés: Napjainkban az elhízás prevalenciája globális szinten egyre növekvő tendenciát mutat. Sokan próbálják helyettesíteni a cukor bevitelét különböző energiamentes édesítőszerekkel, ezek egészségre kifejtett hatása azonban még vitatott. Célkitűzés: Kutatásunk célja, hogy pontosabb képet kapjunk energiát nem adó természetes édesítőszerek - a stevia és az eritrit - egészségre gyakorolt hatásairól. Módszerek: In vivo állatkísérletes tanulmányunkban tizenhárom hat hónapos nőstény C57BL/6 egeret használtunk fel. Az állatokat négy csoportra osztottuk. Az 1,48 mg steviát vagy eritritet az állatok az itatóban, csapvízben feloldva kapták. A kontroll csoportok glükóz oldatot, vagy csapvizet fogyasztottak. A statisztikai értékelés (a testhőmérsékleti és táplálékfelvételi adatok esetében) többszempontos varianciaanalízis (ANOVA) és Fisherféle post hoc teszt segítségével történt. Eredmények: A táplálékfelvételt tekintve a kísérlet időtartama alatt a glükózzal kezelt kontroll csoportnak volt a legmagasabb (13,24+-2,74 g), amíg a csapvizes kontroll csoportnak a legalacsonyabb (12,28+-1,16 g) a táplálék-felvétele. A testtömeget tekintve a glükózzal kezelt csoport testtömege gyarapodott a legtöbbet (4,12+-1,60 g), ellenben a steviával kezelt állatoké a legkevesebbet (1,83+-0,04 g). A két energiát nem adó édesítőszerrel kezelt csoport testtömege között szignifikáns különbséget állapítottunk meg (p<0,001). Testhőmérsékletüket tekintve összességében a steviás csoportban mértük a legmagasabb (36,66-! 0,14°C) értékeket. A vércukor értékeket tekintve a csapvizes kontroll csoport esetében tapasztaltuk a legnagyobb változást (3,50+-1,40 mmol/1), amíg a steviával kezelt csoport esetében a legkisebbet (1,20+-1,13 mmol/1). Megbeszélés: Eredményeink alapján a stevia volt a legkisebb hatással az étvágyra és a testtömeg növekedésére az állatok esetében, ezért kísérleteink alapján ez tűnik a legbiztonságosabb választásnak az energetikai egyensúly fenntartása szempontjából. Kulcsszavak: természetes édesítőszerek, stevia, eritrit, állatmodell, testhőmérséklet, energetikai egyensúly