Kofaktorok szerepe : az ételallergiák és az étel indukálta anaphylaxiák létrejöttében / Rónai Zoltán
Bibliogr.: p. 19-20. - Abstr. hun.
In: Amega. - ISSN 1219-5316. - 2022. 29. évf. 6. sz., p. 13-20. : ill.
Az ételallergiák és az étel indukálta anaphylaxiák sokak számára jelentenek problémát. Számos olyan tényezőt azonosítottak, ami befolyásolja, hogy az adott helyzetben fellép-e anaphylaxiás állapotromlás. E kofaktorok jelenlétében az allergiás reakció már az allergén kisebb dózisa mellett is beindul vagy súlyosabbá válik. A testmozgás vagy az egyidőben zajló akut fertőzések a gyermekkori anaphylaxiás rohamok jól ismert kofaktorai. Más tényezők, mint például a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer bevétele, az alkoholfogyasztás vagy a stressz szerepéről ugyancsak beszámoltak. Szakirodalmi adatok szerint a felnőttkori anaphylaxiák 30%-ánál, a gyermekkori anaphylaxiák 14-18,3%-ánál van szerepük kofaktoroknak. Az ételtől függő, terhelés indukálta anaphylaxia (food-dependent exercise-induced anaphylaxis, FDEIA) a legtöbbet tanulmányozott ilyen kórkép. Ennek is a búzától függő altípusa (wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, WDEIA) az, amiről a legtöbb közlemény szól. A kofaktorok mindegyikének pontos hatásmechanizmusa még nem ismert. Ennek a közleménynek a célja a kofaktorok szerepe kapcsán a legújabb ismeretek bemutatása és annak hangsúlyozása, mennyire fontos a kofaktorok azonosítása az ételallergiás betegek kivizsgálása során.