Crohn-betegség kizárásos diétája - a fenntartható enterális táplálás kiaknázatlan lehetőségei / Müller Katalin Eszter, Dakó Sarolta
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2022. 31. évf. 3. sz., p. 6-8.
A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek számára alapvető kérdés, hogy mit ehetnek, mi ronthat a tüneteiken és így a mindennapjaikon is. Az utóbbi években egyre több tudományos kutatási eredmény utal arra, hogy az étrend nemcsak a tüneteket befolyásolja, hanem a betegség patofiziológiájában is fontos szerepet tölt be. A nyugati étrend növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A kizárólagos enterális táplálás első vonalbeli, indukciós kezelés gyermekkori Crohn-betegségben, amely a nyálkahártya gyógyulásának elérésében hatásosabb, mint a szteroid indukció. Ha a betegség kialakulása szempontjából fontos tényező az étrend, az felveti azt a lehetőséget, hogy az étrend megváltoztatásának szerepe lehet a kezelésben is. E gondolatmeneten alapszik a Crohn-betegség kizárásos diétája (Crohn disease exclusion diet, CDED), amelynek alapelvei az adalékanyagok, a nagy mennyiségű, állati eredetű fehérje és zsír, valamint a finomított cukor fogyasztásának kerülése, ugyanakkor a bélflóra szempontjából kedvező zöldségek és gyümölcsök evésének növelése. Jelen cikkben a CDED hátterét, alapelveit és eddigi eredményeit ismertetjük. Kulcsszavak: Crohn-betegség, étrend, kizárólagos enterális táplálás, Crohn-betegség kizárásos diétája