Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=162465
MOB:2022/4
Szerzők:Bácskay Ildikó; Ujhelyi Zoltán; Pető Ágota; Kósa Dóra; Józsa Liza; Vasas Gábor; Zsuga Judit; Fehér Pálma
Tárgyszavak:GYÓGYSZERFORMULÁLÁS; PREBIOTIKUMOK; CINK; INULIN; KAPSZULÁK
Folyóirat:Egészségügyi Innovációs Szemle - 2022. 1. évf. 1. sz.
[https://ojs.lib.unideb.hu/egisz]


  Prebiotikum tartalmú kapszula formulálása és vizsgálata / Bácskay Ildikó [et al.]
  Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségügyi Innovációs Szemle. - ISSN 2939-6026. - 2022. 1. évf. 1. sz., p. 2-8. : ill.


A prebiotikumok a szervezet számára nem emészthető élelmiszer-összetevők, melyek változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, ahol a szervezet számára hasznos baktériumtörzsek számára tápanyagként szolgálnak és segítik a szaporodásukat. Jelen kísérletes munka célja az volt, hogy prebiotikus összetételű kapszulát formuláljunk. A kapszula összetétel kialakítását különböző prebiotikumból állítottuk össze: inulin, galakto-oligoszacharid, pektin. A prebiotikumokon kívül cink-citrátot tartalmaz a készítmény. A porkeverék és kapszula gyógyszerkönyvi és egyéb gyógyszerforma vizsgálatát elvégeztük. Meghatároztuk a kapszulák átlagtömegét, a kapszula töltet tömörítetlen és tömörített sűrűségét, a részecskeméret eloszlást szitaanalízissel és a porkeverék gördülékenységét. Ezen kívül a porkeverékben lévő cink-citrát homogén eloszlását is vizsgáltuk analitikai módszer segítségével. A vizsgálatok eredményei alátámasztották, hogy az összetétel technológiai szempontból megfelelő. A választott gyártási technológia és műveleti sor biztosítja a komponensek homogén eloszlását és a reprodukálhatóságot.  Kulcsszavak: prebiotikum, cink, inulin, pektin, galaktooligoszacharid, kapszula