Táplálásterápia és dietetika sajátosságai a gyulladásos bélbetegségekben / Dakó Sarolta, Micheller Pál
Bibliogr.: p. 209. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2021. 74. évf. 3-4. sz., p. 206-209.
Bár a mai napig nem tudunk olyan élelmiszerkomponenseket megnevezni, amelyek megvonásával csökkenteni tudnánk a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának esélyét, vagy megelőzhetnénk a relapszusokat, de étrendünk összetételének biztosan van szerepe a betegség aktivitásának változásában. Általánosságban elmondható, hogy tünetmentesség idején nem szükséges speciális étrendet követni, kivétel szűkületek fennállása esetén. A különböző divatdiéták helyett a kiegyensúlyozott étrendhez minél jobban közelítő, személyre szabott diéta segíti legjobban a tünetek csökkentését, a kedvezőbb tápláltsági állapot, ezáltal jobb életminőség elérését. A kizárólag tápszerekkel való táplálást, az ún. exkluzív enteralis táplálást, Crohn-beteg gyermekek esetén gyakran alkalmazzák elsővonalbeli terápiaként, mivel hatásossága megegyezik a kortikoszteroidkezeléssel. Vizsgálják a részleges enteralis táplálás, ill. "Crohn-betegség kizárásos diéta" hatását, hiszen könynyebb betarthatóságuk jobb diéta adherenciát eredményezhet. Gyulladásos bélbetegek körében gyakran - pl. alultápláltság, testtömegcsökkenés vagy csökkent energia- és tápanyagbevitel esetén - szükség van az időben megkezdett klinikai táplálásterápiára. A táplálásterápia elrendelése orvosi kompetencia, de kivitelezése teammunka (orvos, dietetikus, gyógyszerész, ápoló). További kutatásokra van szükség az étrendi összetevők pontos szerepének tisztázásához az IBD etiológiájában és kórélettanában. Kulcsszavak: gyulladásos bélbetegség, étrend, malnutritio, klinikai táplálásterápia