Oltások az emésztőszervek fertőző betegségeiben: történeti áttekintés / Buzás György Miklós
Bibliogr.: p. 73. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.33570/CEUJGH.7.2.66
In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2021. 7. évf. 2. sz., p. 66-73. : ill.
A járványok évszázadokig megtizedelték az emberiséget, területenként veszélyeztetve egyes népcsoportok fennmaradását. Az oltások története a 18. század végén kezdődött. A bakteriológia és immunológia lehetővé tette az oltóanyagok laboratóriumi fejlesztését: ehhez a baktériumok, és vírusok inaktivációját és attenuálását használták. Ezzel párhuzamosan országonként különböző és időben változó oltási programok alakultak ki. Utóbb kialakultak a sejttenyészetet és virális vektorokat alkalmazó vakcinák. A genetika fejlődésével a 20-21. században lehetőség nyílt molekuláris genetikai markerek segítségével új típusú oltóanyagok bevezetésére, amelyekkel sikeresen lehetett felvenni a harcot számos emésztőszervi fertőző betegséggel (kolera, rotavírus, hepatitis A- és B-vírus-fertőzés). Minden kutatási erőfeszítés ellenére a tudomány adós maradt néhány közegészségügyileg jelentős fertőzésben az oltóanyaggal: ezek a Helicobacter pylori, a hepatitis C-vírus és a Clostridioides difficile-fertőzés. Kulcsszavak: Clostridioides difficile, COVID-19, Helicobacter pylori, hepatitis B, hepatitis C, himlő, kolera, messenger RNS, vakcina