Tej: élet, erő, egészség / Farkas Rita
Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerészek Lapja. - ISSN 2063-4722. - 2021. 10. évf. 1. sz., p. 14-15.
A tej és a tejtermékek nyolcezer éve szerves részét képezik az ember táplálkozásának. A tej kulcsfontosságú tápanyagok egész sorát tartalmazza, amelyek más forrásból nehezen pótolhatók. A tej, mint Ca-forrás fontosságára hívja fel a figyelmet az a megfigyelés, hogy tejet nem fogyasztó laktóz-intoleráns nők körében gyakoribb és súlyosabb az osteoporosis (OP). Pedig a laktóz-intolerancia (LI) diagnózisa nem jelenti azt, hogy az illetőnek teljesen mellőznie kell a tejtermékeket. A savanyított tejtermékek jobban tolerálhatók, kaphatók laktózmentes tejfélék, de az ideális mególdás a laktázpótlás. Utóbbi mellett tünetmentesen fogyasztható az élettani szempontból fontos teljes tej és bármely tejtermék, így elkerülhető a tej mellőzéséből adódó Ca- és D-vitamin-hiány.