A gasztroreumatológia kilenc árnyalata / Szekanecz Zoltán [et al.]
Bibliogr.: p. 236-237. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2020. 73. évf. 5. sz., p. 229-237. : ill.
A gasztroreumatológia a gyomor-bél rendszer és a mozgásszervek határterületi pontjait foglalja magába. Ebben az összefoglalóban, a teljesség igénye nélkül, 9 területet tekintenek át a szerzők. Részletesebben szólnak az enteropathiás (spondyl)arthritisről, amely a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD) társuló ízületi gyulladást jelenti. Számos közös patogenetikai útvonal kapcsolja össze a bél- és ízületi gyulladást. A bélmikrobiomnak egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak több autoimmun-gyulladásos reumatológiai kórkép kialakulásában. A reumatológiában is elterjedtek a különböző életmódi és diétás intervenciók. Itt a több bizonyítékkal rendelkező témákat tekintik át. A reumatológiai kórképek az egész gyomor-bél rendszert érinthetik. A vírusos és autoimmun hepatitisek is összefügghetnek autoimmun-reumatológiai betegségekkel (pl. vírusarthritis, cryoglobulinaemiás vasculitis, polyarteritis nodosa, Sjögren-szindróma, scleroderma). IBD-ben és coeliakiában másodlagos csontvesztés alakulhat ki. Reumatológiai kórképekben szekunder, többek között gastrointestinalis tumorok alakulhatnak ki. Emellett az emésztőszervi daganatok mellett mozgásszervi paraneoplasiás szindrómák jelenhetnek meg. Végül, a szisztémás gyulladás talaján kialakuló AA amyloidosis a gyomor-bél traktust és az ízületeket egyaránt érintheti. Kulcsszavak: gasztroenterológia, reumatológia, gyulladásos bélbetegségek, arthritis