Értékes gyógynövényünk a paprika - szegedi és pécsi kutatások hagyományai / Szabó László
Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org/10.18424/OK.2020.3
In: Orvosi Könyvtárak. - ISSN 2061-036X, eISSN 2061-0378. - 2020. 17. évf. 3. sz., p. 47-56. : ill.
Az újvilági eredetű paprika - akárcsak a paradicsom - hazánkban a legfontosabb termesztett zöldségnövények közé tartozik. Az élelmezésben nélkülözhetetlen burgonyával együtt mindhárom növény a burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozik. Ebben a családban sok mérgező és gyógyító értékű növényfaj található, legismertebbek, pl.: csattanó maszlag (Datura stramonium), beléndek (Hyoscyamus niger), nadragulya (Atropa belladonna); egyébként mindhárom atropint tartalmaz, nagyobb adagban hallucinogének. Jól ismert, hogy a burgonya bogyótermése is mérgező szteroid-alkaloidokat tartalmaz. Csak később derült ki, hogy a gumója ehető. A család legtöbb fajára jellemző, hogy mérgező vegyületeket is tartalmaz. A paprika (Capsicum annuum) nemcsak táplálkozásunkban nélkülözhetetlen, hanem gyógynövényként is ismert. Gyógyító értékű vegyületeinek hatástani kutatása nagy hagyományokra vezethető vissza Magyarországon. A paprika nemesítésére és felhasználására vonatkozó szakirodalom igen gazdag. Világviszonylatban különösen kiemelkedő hazai eredmények születtek a paprika C-vitamin- és kapszaicin-tartalmának kutatása terén. Szegedi kutatók eredményeihez később pécsiek is csatlakoztak, s jelenleg úgy tűnik, hogy a paprika jellegzetes hatóanyaga, a kapszaicin ma sem veszített jelentőségéből. Hatásmechanizmusának tanulmányozása ma már molekuláris biológiai szinten folyik, és fájdalomcsillapításra alkalmas gyógyszerek kutatásában ígér terápiás eredményeket.