Táplálkozási tényezők szerepe az időskori kognitív hanyatlás és a demencia megelőzésében, fékezésében / Molnár Andrea, Martony Zsuzsanna, Székács Béla
Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2020. 25. évf. 5. sz., p. 299-302. : ill.
A 60 évnél idősebbek aránya 2030-ra meghaladhatja az 50%-ot. A társadalom idősödésével növekszik a neurodegeneratív megbetegedések (mint például az Alzheimer-kór vagy a vaszkuláris demencia) előfordulási gyakorisága is, ami növekvő terhelést jelent majd a háziorvosi praxisra. A kognitív hanyatlás multifaktoriális, ezért multidimenzionális beavatkozás szükséges ahhoz, hogy hatékonyan késleltetni lehessen a folyamatot. A cikk a táplálkozással összefüggésbe hozható hiányállapotokat, a bélmikrobiom változását, illetve az azokból eredő epigenetikus módosulásokat tekinti át, amelyek hozzájárulhatnak a felgyorsult kognitív hanyatláshoz. A háziorvosi gyakorlat szempontjából kiemelendő a prevenció fontossága, valamint a kombinált beavatkozások alkalmazása (orvosi intervenciók, amelyek javíthatják az agyszövet egészségi állapotát; étrendi javaslat, amely tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek szükségesek a kognitív funkciók megfelelő működéséhez; a bél optimális mikrobiológiai állapotának biztosítása; a fizikai aktivitás növelése, továbbá a kognitív stimulációk).