Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=154960
MOB:2020/1
Szerzők:Tóth Gergely; Emmert Vanessza; Lendvai-Emmert Dominik
Tárgyszavak:GASTROENTEROLOGIA; SZÉKLET; DIAGNÓZIS, LABORATÓRIUMI; FEHÉRJÉK
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2020. 19. évf. 1. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  A székletkalprotektin szerepe a gasztroenterológiai diagnosztikában / Tóth Gergely, Emmert Vanessza, Lendvai-Emmert Dominik
  Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2020. 19. évf. 1. sz., p. 11-14. : ill.


A kalprotektin egy kalcium- és cinkkötő fehérje, az S-100 fehérjecsalád tagja, amelyet először fehérvérsejtekből izoláltak. Két könnyű és egy nehéz láncból álló oligomér, molekulasúlya 36,5 kDa, génjei (S100A8 és S100A9) az 1. kromoszóma q21 lokuszán találhatóak. Elsősorban a neutrofil granulocitákban található meg, azok citoszol fehérjéinek 60%-át alkotva, de a monociták és a makrofágok is nagy mennyiségben tartalmazzák, ebből adódóan az egész emberi szervezetben, a vérplazmában, a vizeletben, az agyvízben, a székletben, a nyálban, a szinoviális folyadékokban fellelhető. Számos élettani folyamatban részt vesz, szerepe van a sejtdiffenciálódásban, az immunregulációban, a tumorgenezisben, az apoptózisban és a gyulladásos folyamatokban. Ezek közül a gyulladásos folyamatok aktív mediátora, így akutfázis-fehérjének tekinthető, fokozza a neutrofil granulociták migrációban, adhézióban, fagocitózisban, kemotaxisban való részvételét.