Az ételallergia és az -intolerancia vizsgálati lehetőségei / Szűcs Dániel
Bibliogr.: p. 119. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2020. 25. évf. 3. sz., p. 116-119. : ill.
Az ételallergia fokozódó mértékben érinti mind a gyermek, mind a fel- nőtt lakosságot, egyre kifejezettebb terhelést róva az egészségügyi el- látásra. Az ételallergia egy jól definiált immunológiai reakció, amely több szerv működését befolyásolhatja. Az ételintolerancia az immunrendszer működésétől független reakció, amely metabolikus, toxikus, farmako- lógiai vagy ismeretlen mechanizmuson keresztül válthat ki tüneteket. A leggyakoribb allergiát és intoleranciát okozó táplálékunk a tehéntej. Mi- vel esetenként a két reakció klinikuma hasonló lehet, ezért nemcsak a betegeket, a szülőket, de az egészségügyi ellátó személyzetet is zavar- ba hozhatja a két állapot közötti pontos különbségtétel.