Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144727
MOB:2020/1
Szerzők:Pulai Zsófia Kata; Gimes Gábor; Ács Nándor; Melczer Zsolt
Tárgyszavak:TERHESSÉG; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; BMI ÉRTÉK (TESTTÖMEGINDEX); TESTSÚLY; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Magyar Nőorvosok Lapja - 2020. 83. évf. 1. sz.
[https://mnt.olo.hu/rovat/magyar-noorvosok-lapja]


  Várandósok táplálkozási szokásainak elemzése / Pulai Zsófia Kata [et al.]
  Bibliogr.: p. 28-29. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Nőorvosok Lapja. - ISSN 0025-021X. - 2020. 83. évf. 1. sz., p. 22-33. : ill.


Célkitűzés: A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika CTG-laborjában és terhespatológiai osztályán levő kismamák táplálkozási szokásainak elemzése. Anyag és módszer: Munkacsoportunk 2017.09.12. és 2018.05.18. között kérdőíves vizsgálatot végzett egyszerű és többszörös választásos kérdésekkel. Az alábbi főbb pontokra rákérdezve: életkor, testtömeg, folyadék-, só-, cukor,- pékáru-, zöldségfogyasztási szokások. Az adatok feldolgozása "Keynote" táblázatkezelőben történt. Eredmények: 325 várandós töltötte ki a kérdőívet. Négy csoportba osztottuk őket: egészséges (181 fő) (E), hipertóniás (23 fő) (H), gesztációs diabetes mellitusos (60 fő) (G), várandós osztályon fekvő egyéb patológiás terhes (61 fő) (P). Az anyák átlagéletkora 31,98+-5,76 év. A várandósok teherbeeséskori és szülés előtti BMI-je: "E": 23,56, 23,9; "H": 27,49, 27,89; "G": 25,21, 23,99; "P": 23,03, 21,75. A várandósság előtti BMI-k átlagát 95%-os konfidencia-intervallumon meghatározva: "E": 21,69-24,31, "H": 24,57-30,41. A hipertóniások cukros szénsavas üdítő fogyasztása nem szignifikáns a függetlenségi vízsgálat eredményeit tekintve. Mindegyikük nassol, de sós mogyoróból kevesebbet esznek a többi csoportoknál. Sózási szokásaiknál megállapítottuk, hogy szignifikánsan kevesebb sót használnak. A várandósok 60%-a cukorral édesít, kivétel a GDM-esek. Náluk a mesterséges édesítőszer használata 40%-kal magasabb a többi csoporthoz képest, kenyérféle fogyasztásuk a legváltozatosabb. A sütőipari készítmény napi fogyasztását függetlenségi vizsgálattal elemezve azt kaptuk, hogy a GDM-esek szignifikánsan ritkábban fogyasztanak péksüteményt. Magas zsírtartalmú felvágottak fogyasztása 13,8%-kal magasabb a patológiások körében, 12,8%-kal többen használnak növényi olajat és zsírt együttesen, tojást 13,5%-kal többen esznek. A gyümölcsfogyasztás nyáron minden csoportnál meghaladja a 80%-ot, télen 55-80%. A káposztafélék fogyasztása minimális. Köreteknél a rizs, tészta, burgonya előfordulási aránya magas. Az árpa/bulgur/zab/chiamag és a száraz hüvelyeseké alacsony. Következtetések: A"H"csoport várandósság előtti BMI-je szignifikánsan nagyobb az "E"csoporténál. Az egészséges táplálkozásra való törekvés a megfelelő folyadékbevitelben, zöldség- és gyümölcs-, kenyér- és péksütemény-, valamint húsfogyasztási szokásokban mutatkozik. A hipertóniásoknál észlelt nassolási szokások indokolhatják a magasabb BMI-t, sófogyasztásra való figyelmük a diéta betartására utalhat. A GDM-eseknél észlelt CH- és cukorfogyasztás feltehetően a betegedukáció pozitív hozadékaként könyvelhető el. Minden csoportnál probléma a leveles zöldségek, hüvelyesek, árpa/ bulgur/chia mag csökkent fogyasztása.  Kulcsszavak: terhesség, testtömegindex, táplálkozási szokások, terhességi súlygyarapodás